Neobjevený klenot mezi Bilbaem a Oviedem
Jako autor článků pro web Cestujeme s nápadem.cz a jako autor projektu Moje cesta, můj příběh rád přináším čtenářům inspiraci, osobní zkušenosti i méně známé cestovatelské tipy. Při plánování své pěší pouti po Camino Primitivo do Santiaga de Compostela jsem měl možnost prožít jedno velmi cenné setkání – a z něj vzešel nápad, který bych rád předal i vám.
Obrátil jsem se na svého bývalého spolužáka ze základní školy, který dnes již více než tři dekády žije ve španělském Bilbau. Není to jen někdo, kdo se odstěhoval – stal se profesorem ekonomie na tamní univerzitě a výborně zná celý sever Španělska. Při našem osobním setkání mi s nadšením doporučil oblast, která mě doslova okouzlila ještě dříve, než jsem ji navštívil. Pobřeží mezi Bilbaem a Oviedem je podle jeho slov skutečným pokladem – divokým, zeleným, autentickým a téměř opomíjeným zahraničními turisty.
Rozhodl jsem se vydat jeho stopami a doporučení a na webu Cestujeme s nápadem.cz vám předkládám tipy, jak tento region poznat a zažít naplno.
Skrytý klenot severního pobřeží Španělska
Severní pobřeží Španělska skrývá jedno z největších evropských cestovatelských překvapení a zároveň představuje jeden z nejpůsobivějších, a přitom stále poměrně neobjevených koutů Evropy. Úsek mezi Bilbaem a Oviedem, táhnoucí se podél Kantabrijského moře, nabízí jedinečnou kombinaci nespoutané přírody, bohaté historie, autentické kultury a výjimečné gastronomie. Zdejší krajina se mění z divokých útesů v klidné rybářské vesnice, z horských scenérií v historická města s kamennou architekturou, a vše je korunováno přívětivou, uvolněnou atmosférou.
Tento článek není klasickým průvodcem – je to osobní doporučení pro každého, kdo chce cestovat s otevřenýma očima a srdcem. Ať už hledáte méně známá místa pro letní dovolenou, nebo toužíte po autentickém kulinářském zážitku mimo turistické trasy – severní Španělsko vás překvapí víc, než čekáte.

Bilbao: Kulturní a architektonické srdce Baskicka
Guggenheimovo muzeum
Jedna z nejikoničtějších staveb moderní architektury na světě. Guggenheimovo muzeum v Bilbau přetvořilo tvář města a stalo se symbolem jeho renesance. Uvnitř naleznete výstavy moderního umění, venku třeba slavnou sochu Puppyho od Jeffa Koonse.
Staré město (Casco Viejo)
Úloví uličky plné historie, obchůdků a tapas barů. Ideální místo pro odpolední procházku i večerní posezení s pintxos a sklenkou txakoli.
Mercado de la Ribera
Jedno z největších tržišť v Evropě nabízí představu o pravé baskické kuchyni. Ryby, mořské plody, uzeniny i sýry přímo od farmářů.
Funikulár Artxanda
Z vrcholu Artxanda se naskýtá dechberoucí výhled na město a jeho okolí. Historická lanovka je nejen atrakcí, ale i zážitkem.

Tipy na místa mezi Bilbaem a Oviedem
Castro Urdiales
Malebné přístavní město s gotickým kostelem Santa María a středověkým hradem. Doporučuji na ranní kávu u moře.
Santillana del Mar
„Město tří lží“ (není to ani svaté, ani rovinaté, ani u moře), ale rozhodně stojí za návštěvu. Zachovalá středověká architektura a blízkost jeskyně Altamira s pravěkými malbami.
Comillas
Domov Gaudího El Capricha a dalších modernistických staveb. Město s duší a osobitou atmosférou.
Llanes
Starobylé hradby, přístav, historické centrum a k tomu nádherné pláže. Také ideální základna pro vülety do pohoří Picos de Europa.
Ribadesella
Známé nejen pro písečné pláže, ale i pro jeskyni Tito Bustillo s prehistorickými malbami. Město vhodné i pro vodní sporty a aktivní dovolenou.
Lastres
Kopcovitá rybářská vesnička s romantickými výhledy na moře. Lokace známá z televizního seriálu Doctor Mateo.

Gastronomie severního Španělska – opravdová chuť Atlantiku
Autentická kuchyně severního Španělska potěší každého gurmána. Místní restaurace nenabízejí přizpůsobené „turistické menu“, ale poctivé domácí recepty
Několik tipů, které doporučil i můj přítel Petr:
Pulpo a la Gallega
Vařená chobotnice posypaná hrubou mořskou solí, červenou paprikou a zakápnutá olivovým olejem – jednoduché, ale výjimečné jídlo, často servírované na dřevěném podnosu.
Queso Cabrales
Sýrová delikatesa z Asturie – výrazný, pikantní sýr z kravského, ovčího a kozího mléka, zrající v jeskyních. Silná chuť pro silné zážitky.
Fabada Asturiana
Tradiční vydatná fazolová polévka s klobásou, černou krvavou klobásou (morcilla) a slaninou – ideální jídlo po túře.
Marmitako
Rybí guláš s bramborami, cibulí, paprikou a tuňákem – tradiční jídlo rybářů z Baskicka.
Sidra Natural (Asturský cider)
Typický nápoj podávaný s rituálem – číšník nalévá cider z výšky do sklenice, aby se provzdušnil a uvolnila se chuť. Opravdu zážitek!
Pintxos
Baskická verze tapas – malé jednohubky na kousku bagety s různými kombinacemi: krevety, losos, jamón, sýry, papriky… Ideální na ochutnání co nejvíce chutí najednou.
A několik slov na závěr
Cesta mezi Bilbaem a Oviedem nenabídne jen kilometry k přesunutí z místa na místo. Nabídne příběh, krajinu, lidi a hluboký zážitek. Pokud někdo hledá inspiraci pro jiný typ cestování – bez davů, ale s nádhernou přírodou, chutí a historií – pak je přesně tato oblast.
Cestujeme s nápadem.cz tě zve k objevování této velice zajímavé oblasti.